ANGST
Angst er en naturlig reaktion på noget, der føles farligt. Angsten sikrer, at man reagerer hurtigt og instinktivt, og at man fx flygter eller forsvarer sig, når man føler sig truet. Men nogle oplever angst i situationer, der ikke burde udløse angst – fx hverdagssituationer som at købe ind eller tage med toget. Her er angstreaktionen ude af proportion med den reelle fare. Angst kan blive så intensiv, at den forhindrer dig i at gøre ting, du gerne vil eller plejer at gøre.
Ved generaliseret angst er angsten til stede mere eller mindre hele tiden, men med svingninger i intensiteten. Angst kan også opstå som et lyn fra en klar himmel som ved panikangst. Angst kan opstå, når man bliver belastet. Og derfor er angst ofte et symptom ved andre psykiske sygdomme, stress og ved mange fysiske sygdomme.
Angst kan have både fysiske og psykiske symptomer og påvirker også tanker og adfærd. Symptomer er fx hjertebanken, åndenød, kvalme, svimmelhed, sveden, prikken og snurren i fingrene, uro i kroppen, mavesmerter, søvnproblemer, koncentrationsbesvær, irritabilitet, uvirkelighedsfølelse, ængstelighed, frygt i vante situationer.
Såkaldt undgåelsesadfærd og sikkerhedsadfærd er normal ved angst. Det betyder, at man prøver at undgå det, der fremkalder angsten. Det kan være ting, steder, personer eller situationer, hvor man bliver angst. Lider man fx af social angst, prøver man at undgå situationer med mange mennesker, og man trækker sig fra fester og sammenkomster. Undgåelsesadfærden er med til at holde angsten kørende. For hvis man altid undgår det, man er bange for, finder man ikke ud af, at man måske godt kan håndtere situationen. Og jo mere man indretter sig efter angsten, jo stærkere bliver den som regel.
Der findes gode behandlingsmuligheder mod angst. Behandlingsmetoderne varierer afhængig af typen af angst og sværhedsgraden. Psykoterapi er ofte hjælpsomt og i nogle tilfælde kan det være nødvendigt med medicin.
Kontakt mig
Du er altid velkommen til at skrive til mig via nedenstående kontaktformular.